Tengok le....

Loading...

Pengikut

Rabu, 12 Ogos 2009

Lasagna Tart

101 Cookbooks - 1 bulan yang lepas
My mom's friends hosted a shower for my sister months ago - not long after she had Jack. Many of them have known my mom longer than Heather and I have been alive, so it seemed fitting to share the new a...

Ahad, 9 Ogos 2009

Chocolate Cakes

Fudgy Chocolate Cake


185 gm butter
330 gm castor sugar
3 eggs
225 gm self-raising flour
110 gm plain flour
50 gm cocoa
250 ml water

Combine all ingredients in medium bowl of electric mixer, beat on low speed until ingredients are combined. Then beat on medium speed until mixture is smooth and changed in colour . Spread mixture into prepared pan.
Bake in moderate oven about 11/4 hours. Stand cake 5 minutes before turning onto wire rack to cool.



Chocolate Pudding Cake


370 gm packet chocolate cake mix
85gm Packet Chocolate instant pudding dessert mix
60 ml Vegetable oil
60gm unsalted butter, chopped
3 eggs
180ml Water

Grease 23 cm round cake pan.
Place ingredients from both sachets into small bowl with oil, butter, eggs and water (do not add ingredients listed on packets).
Follow method for mixing on cake mix packet. Pour mixture into prepared pan.
Bake in moderate oven (180ºC-190ºC) about 50 minutes. Stand few minutes before turning onto wire rack to cool.
Top cold cake with Chocolate Cream Topping, refrigerate cake to set topping.



Chocolate Cream Topping
125ml thickened cream
125 gm dark chocolate, chopped

Heat cream in small saucepan until boiling. Remove from heat add chocolate stir until smooth. Cool until thick and pourable.

Rabu, 5 Ogos 2009

Resepi Mudah Dan Ringkas




Ayam Kicap Lysa@Sifi

Bahan-bahan:-
1 Kg Ayam
1 Biji Bawang Besar [ Potong ikut suka]
1 Labu Bawang Putih [ditumbuk sedikit]
3 inci Halia [ditumbuk sedikit]
¼ Cawan Kicap Pekat Manis
1 Cawan Kicap Masin
1 Sudu Besar Cuka
Beberapa biji cili Besar ikut selera masing2
Serbuk Perasa

Caranya:-
Masukkan kesemua bahan diatas gaul bersama kemudian perap selama 1 hari didalam peti ais.
Masak kesemua ayam yang diperap sehingga masak dengan api yang sederhana.
Itu saja mudah kan? Untuk ibu yang bekerja dapatlah menyediakan masakan ini untuk keluarga.


Bahan-bahannya
1 tin tuna
1 cawan mayonnaise [boleh tambah lagi jika suka]
3 Biji Telor rebus [di hancurkan]
1 Biji Bawang Besar [hiris nipis2]
Garam secukup rasa

Caranya
Campur kesemuanya dalam mangkok. Dah siap…. Bolehlah simpan dalam peti ais…
Boleh lah makan dengan roti atau apa-apa yang disukai….
Boleh lah buat bekal anak sekolah ….


Kentang berkeju

Bahan-bahanya
Kentang [size sederhana direbus]
1 Tin Tuna
1 Biji Bawang besar
Keju secukupnya

Caranya
Lecek kentang jangan terlalu hancur bersama tuna dan bawang besar,
masukkan keju dan simpan atas roti paun kemudian bakar didalam oven sehingga keju cair dan kekuningan.


Ayam Bakar Kicap

Bahan-bahanya
Ayam
Kicap Manis
Kicap Masin

Caranya
Campur ayam dengan kedua kicap tadi perap selama 2 jam atau lebih
kemudian bakar dalam oven dalam kepanasan 250ºC Selama 1 jam…
Kemudian boleh lah dihidangkan dengan kicap manis yang dicampur dengan cili padi… sedap…..

Sayur Seafood

Bahan A
500 gm sawi (pad choi) agak-agak lah
10 ekor Udang kecil
50 gm bebola ikan
50 gm stik ketam

Bahan B
½ sudu serbuk perasa
¼ sudu garam atau secukup rasa
¼ sudu kecil stok Ayam
½ sudu sup sos Tiram
½ cawan air
Minyak untuk menumis

Caranya
Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga mendidih kemudian masukkan bahan A masak seketika.
Kemudian masukkan tepung jagung sebanyak 1 sudu sup yang sudah di bancuh
dengan air kedalam masakan tadi apabila mendidih tutup api…
siap untuk dihidang kan….

Timun Berkacang Tumbuk

Bahan-bahanya
250 gm Kacang Tanah [goreng dan tumbuk]
500 gm Timun [dihiris nipis-nipis]
3 biji Cili Besar [jika suka pedas boleh tambah]
50 gm Udang Kering [tumbuk]
Halia sedikit [tumbuk]
2-3 biji Bawang Merah [tumbuk]
1 sudu sup Cuka
1½ Gula

Caranya
Gaul Kesemua Bahan tadi…..gaul rata, biarkan seketika sampai air timun keluar dan gaul lagi… dah Siap….

Sambal Belacan

Bahan-bahanya
100 gm cili Merah besar
20 gm Belacan
5 ulas bawang kecil
3 sudu kecil cuka
2 sudu kecil gula 3 sudu kecil kacang tanah ditumbuk

Caranya
Masukkan bahan-bahan tadi dan gaul sehingga sekata….
Sambal tadi bolehlah dimakan dengan ulam-ulam yang disukai…




Isnin, 3 Ogos 2009

CHEESECAKES And UNBAKED CHEESECAKES




cheesecakesWonderful Basic Cheesecake From The Australian women's weekly
750 g (11/2lb) cream cheese
1 teaspoon vanilla
4 eggs
1 cup sugar
2 teaspoons grated lemon rind
2 teaspoons lemon juice
20 cm (8in) crumb crust

Press cream cheese through strainer, blend with vanilla. Beat eggs until thick, beat in sugar gradually. Continue beating while adding cheese mixture in small portions, mixing each time until smooth. Mix in lemon juice and rind.
Spread into crumb crust, bake in oven 190ºC to 200ºC ,25 to 30 minutes. Cool, then refrigerate. Just before serving, top with whipped cream, sprinkle with cinnamon or nutmeg.

Cream Cheesecake From The Australian women's weekly

Base:
90 gm butter
1/3 cup icing sugar
1 egg yolk
1 cup self-raising flour
2 tablespoons milk or water
Beat together butter and sifted sugar until light and fluffy. Add un beaten egg yolk, mix in lightly. Gradually stir in sifted flour. Add milk or water, mix well (mixture should be of fairly stiff consistency). Spread in grease 20 cm (8in) spring form pan lined with band of greased greaseproof paper.
Bake in to oven 220ºC to 230ºC 15 to 20 minutes, or until pale golden colour ; cool.
Topping
250 gm cream cheese
2 egg yolks
3 egg whites
15 gm butter
¼ cup castor sugar
½ teaspoon vanilla
2 teaspoon grated lemon rind
Beat cream cheese until smooth. Stir in un beaten egg yolks, softened butter and sugar. Blend well together, then add vanilla and lemon rind. Fold in softly beaten egg whites. Spoon over cooled base.
Return to oven 190ºC to 200ºC, cook further 15 to 20 minutes. Cool completely, carefully remove from tin.
Cream-Topped Cake From The Australian women's weekly

Cake Base:
1 cup self-raising flour
¼ teaspoon salt
125 gm butter
½ teaspoon vanilla
½ cup castor sugar
2 eggs
2 teaspoons milk
Cream together butter and castor sugar and beat until fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Stir in milk and vanilla. Add sifted flour and salt and blend well.
Filling:
250 gm cream cheese
½ cup sugar
½ cup sour cream
1 teaspoon vanilla
2 eggs
Cream cheese and sugar together. Add sour cream and vanilla. Mix well, then add eggs, one at time; blend well together. Set aside.
Topping
1 cup sour cream
2 tablespoon sugar
1 teaspoon lemond juice
1 tablespoon milk


Blend together sour cream and sugar. Add lemon juice and milk; mix well.
Turn cake mixture into well-greased and lightly floured 23cm or 25 cm (9in or 10in) springform pan. Spread over bottom of pan and slightly hollow out centre. Spoon cream cheese filling over base.
Bake in 160ºC oven 50 to 60 minutes. Remove from oven carefully spread over topping. Bake further 5 minutes. Remove from oven; cool. Refrigerate several hours or until set.

Hazelnut Cheesecake From The Australian women's weekly

Crumb Crust:
155 gm plain sweet biscuits
90 gm buttero
60 gm ground hazelnuts
Crust biscuits finely, melt butter. Combine all ingredients. Pres on to base and up side of 18cm(7in) greased sandwich tin with removable base.
Refrigerate until firm.


Filling
375 gm cream cheese
½ cup sugar
2 eggs
Chopped hazelnuts
2 teaspoons custard powder
1 teaspoon vanilla
1 tablespoon lemon juice

Cream together cheese and sugar until light and fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Add custard powder, vanilla and lemon juice beat well.
Pour mixture into prepared crumb crust.
Bake in oven 150ºC (40minutes) Fifteen minutes before end of cooking time, sprinkle a few chopped hazelnut over top. At end of cooking time, turn off heat, leave to cool in oven. Refrigerate several hours or overnight.




CLASSIC CHEESECAKE From The Australian women's weekly
500 gm cream cheese
½ cup sugar
3 egg yolks
3 tablespoons condensed milk
1/3 cup lemon juice
1 cup sour cream
2 tablespoon vanilla
1 tablespoon gelatin
4 tablespoon water
Whipped cream
20cm (8in) crumb crust
Beat cheese until smooth. Beat egg yolks and sugar until light and fluffy, add to softened cheese. Stir in sour cream, condensed milk, lemon juice and vanilla mix well. Soften gelatin in water, cool add to cheese mixture. Pour into prepared crumb crust. Refrigerate until set. Serve topped with whipped cream.


JELLY CHEESECAKE From The Australian women's weekly
1 pkt lemon jelly
400 gm can sweetened condensed milk
1 teaspoon vanilla
4 tablespoon boiling water
½ cup lemon juice
1 tablespoon grated lemon rind
250 gm cream cheese
20 cm crumb crust

Dissolve lemon jelly in boiling water, add lemon juice and rind; cool. Whip milk until thick. Beat cream cheese until soft, gradually add milk, vanilla and jelly beat well. Pour into crumb case. Refrigerate until set.

RESEPI MURUKU



Muruku
Bahan-bahan:
250g tepung muruku
250g tepung pulut
50g ke 80g bijan
1 sudubesar serbuk cili
1 sudubesar jintan putih - boleh blend
1 sudubesar jintan manis - boleh blend
1 sudubesar lemuju / jemuju - boleh blend
2 sudubesar mentega / butter
2biji telur
250 ml santan + setengah sudubesar garam
daun kari untuk tabur masa menggoreng
minyak untuk menggoreng
nota* untuk tambah wangi dalam adunan boleh juga ditambah sedikit daun kari yang dikeringkan kemudian dikisar halus. (tips dari dapur semasa menggoreng muruku bersama Uncle)





MURUKU MELAYUBahan-bahannya:500g tepung muruku(1 kampit)
500g tepung ubi
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar biji lemuju(kat kedai india ada jual)
1/2 biji kelapa diambil 3 cawan santan-dimasak sehinggan terbit minyak.sejukkan
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
acuan muruku
cara membuatnya:Satukan tepung muruku+tepung ubi dan rempah-rempah tadi, masukkan garam dalam santan kacau hingga larut..pastu masukkan kedalam adunan hingga jadi doh yang paling lembut. Panaskan minyak..tekan acu muruku kedalam minyak tadi.jangan kacau dulu biar seketika sebab takut patah.goreng sampai kekuningan..kalau nak pedas letak cili kering pun boleh.


Muruku
Melayu 2

Bahan-bahan:
350gm gram flour - kalau kat msia guna tepung muruku
200gm tepung beras
2 camb sesame seeds
2 camb serbuk cili (chillie powder)
2 camt serbuk kunyit
2 camt jemuju (caraway seeds)
2 camt garam
6 camb minyak masak
300ml air atau secukupnya
acuan muruku
minyak untuk menggoreng
cara:
satukan semua bahan sehingga menjadi adunan yang lembut
masukkan sedikit adunan ke dalam acuan muruku
goreng dengan minyak yang banyak (terendam) sehingga keperangan dan garing
angkat dan toskan di atas kitchen towel
kemudian biarkan sejuk dan simpan ke dalam bekas kedap udara

Muruku Resepi dari Aishah ng
Bahan2:
1 cwn tepung kacang kuda
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar minyak sapi
3-4 sudu besar serbuk rempah tandoori/serbuk kari
Sdkt bijan
Sdkt jintan manis
Sdkt garam
Sdkt udang kering (dikisar menjadi serbuk)
Air suam secukupnya
Caranya:
1) Tepung kacang digoreng tanpa minyak sekejap dgn api perlahan dan diayak.
2) Panaskan minyak sapi hingga cair dan tuangkan ke atas tepung dan rempah2 tu…gaul hingga rata..barula masukkan air secukupnya.
3) Uli hingga adunan boleh dipegang…jgn terlalu keras..nanti susah nak guna acuan tu.
4) Panaskan minyak…pastikan betul2 panas barula tekan adunan ke dalam minyak tu.Goreng hingga betul2 masak dan garing.Kalau tak cukup garing..murukku kurang rangup dan tak sedap dikunyah.Simpan dalam bekas kedap udara.



MURUKU BERBEZA Diambil dari Intanshahirah's Weblog


MURUKU 1(dgn gram flour)


Bahan-bahannya
2 cawan tepung beras
1/2 cawan gram flour
1/2 cawan tepung kacang hijau
1 camb jintan putih
1 camb ajwan
1/2 camt serbuk cili
Secubit serbuk penaik
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menguli (jadi doh)



MURUKU 2
Bahan-bahannya
3 biji telur, dipukul sedikit
600 g tepung kacang dal
250-300 ml air + 1 camt garam
240 g tepung beras
2 camb serbuk cili
1 camb serbuk jintan putih
1 1/2 camb serbuk jintan manis
160 g marjerin
Minyak utk menggoreng
3-4 pelepah daun kari


Caranya
Apa beza kedua-dua resipi muruku di atas?
Resepi yg menggunakan telur lebih lemak tetapi muruku tanpa telur lebih 'asli' rasanya. Lagipun, ia mudah untuk digoreng kerana muruku dengan adunan telur akan berbuih minyaknya.



Muruku
Ingredients :
600g rice flour

330g yellow dhall

70g anchovy

100g live prawns (shrimps)

30g dried prawns

12 dried chilies

4 cloves shallots

5g aniseed

4 tsp turmeric powder

6 tsp salt

200ml concentrated coconut milk

1200ml water (to be used in step 2, 3, 5, 7, 8)
Method :

1. Soak 330g yellow dhall.

2. Boil soaked yellow dhall till soften and let cool. Grind till fine.

3. Boil anchovy, live prawns and dried prawns till boiling. Let cool and grind till fine.

4. Fry 600g rice flour in cooking pan to heat it up so as to make it lighter.

5. Grind soaked chilies with aniseed and shallots.

6. Add mixture of step (2) into those of step (3) and (5).

7. Add 200ml coconut milk, salt, turmeric powder and remaining water into mixture of step (6). Cook under medium heat till it boils.

8. When mixture boils, pour it onto 600g rice flour (step 4). Knead it while hot.

9. Lastly, fill up muruku mould and press it out in round shape. Fry muruku.

10. Muruku ready to be served.

Ahad, 2 Ogos 2009

RESEPI CUPCAKES





                                 

                                                    $4. (3 biji)
                                      


Add caption



                              Cupcakes cheese chocolate

                                                        

Cupcake Coklat Comel

oleh: alma alma@myresipi.com

rasa kek mini coklat yg budak2 susah nk resist! penyediaannya pun mudah, xsampai 10min.
Created on : 29-05-2007
Bahan-bahan ( 18 – 20 papercups medium size )
300g tepung
350g gula
½ cawan serbuk koko
1½ sdk soda bikarbonat
½ cawan butter
2 sdk esen vanilla
1 ½ cwn susu segar
* 2 biji telur
Cara-cara
Panaskan oven 180C. Campurkan ke semua bahan (kecuali *) dalam bekas mixer. Pukul dengan kelajuan rendah hanya untuk bg campuran itu sebati. Kemudian pukul dgn kelajuan tinggi lebih kurang selama 2minit. Lepas itu tambah telur dan pukul lg dgn kelajuan tinggi selama 2minit lagi.
Sudukan adunan dalam papercups. Kalau nk cupcakes yang rendah, letak tak sampai ¾ tinggi cups. Yang saya buat ada yg tinggi, ada yg rendah. Bakar selama ±20min gitu atau hgga masak. Suhu oven terpulang pd oven masing2, saya guna 170C.
Bila dah masak boleh diletak topping kalau suka. Topping saya tu: ¼ cwn susu pekat + ¼ cwn serbuk koko + ¼ buku butter. Masukkan smua dlm periuk, panaskn atas api & terus kacau, sekejap aje iaitu bila dah bercampur smua & beku sket trus angkat and sapukan atas cupcake yg telah sejuk. Hias ikut citarasa masing2.


Magnolia bakery vanilla cupcake
junjs11@myresipi.com


resepi.net…mmg best, soft n yummy!
Created on : 31-05-2007
Bahan-bahan ( 20-25 cup sederhana )
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan (2 sticks) butter-suhu bilik
2 cawan gula
4 telur saiz A
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
campurkan kedua2 tepung, ketepikan.
pukul butter hingga berkrim, masukkan gula, pukul lagi.
masukkan telur satu persatu, pukul. masukkan tepung dalam 3 bahangian diselang selikan dengan susu n esen.
masukkan dalam cawan kertas n bakar selama 20-25min.
biar sejuk n hias ikut suka. (jun letak strawberry filling kat dlm, x payah letak aising lagi..hehe)
Ada resepi menarik, ada masakan yang mana anda berminat untuk di kongsi bersama. Jom kita sama-sama berkongsi resipi di web ini. Mudah saja, Daftar (percuma) dan kemudian isikan resipi-resipi anda tersebut, dan selepas itu nantikan komen-komen daripada mereka yang mencuba resipi anda itu. Pendaftaran adalah percuma tak perlu bayar apa-apa pun.


Snowy Cupcakes NisaMPB@myresipi.com


keknya begitu lembut. kalu tak mahu manis boleh kurangkan gulanya.
Created on : 05-06-2007
Bahan-bahan ( 30-34 biji cupcake sederhana )
(A) 125 gm butter tanpa garam, lembutkan
125 gm (1/2 cup) + 1 tbsp gula
125 gm tepung gandum, diayak
2 biji telur
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
2 tsp esen vanila
(B) 2 tbsp milk
Untuk Frostingnya:
(Y) 175 gm gula aising, diayak
1 biji putih telur
(Z) 1/2 tbsp perahan dari jus lemon
Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 200ºC.
Campur semua bahan (A) dalam food processor & kacau hingga sebati.
Masukkan
bahan (B) & kacau lagi.

Susun cawan muffin diatas loyang pembakar & isikan adunan tadi pada 1/2 penuh daripada cawan muffin tersebut.
Bakar selama 15-20 min atau cucuk pada lidi panjang hingga adunan tidak melekat pada lidi tersebut. Keluarkan dari oven dan tunggu hingga sejuk.
Cara Utuk Frostingnya:
Pukul (whisking method) Y dalam mangkuk selama 5 min atau hingga putih gebu.
Masukkan Z dan kembali pukul lagi hingga 3 min.


Colekkan pada cupcake yang telah sejuk tadi diatasnya dengan spatula. Hiaskan asing tadi dengan apa2 bentuk gula sebagai hiasan.
Teneeetttt…..kan dah jadi, sekali ketik, sepuluh yang datang tawww….





BUTTERCREAM UNTUK CUPCAKESSumber: Lady Aries/ Allrecipes.com
Bahan-bahannya1/2 cawan shortening
1/2 cawan mentega, dilembutkan
1 sudu the esen vanilla
3 cawan gula
2 sudu besar susu segar


Cara-caranya1. Dalam mangkuk pembancuh, pukul mentega, shortening dan esen vanilla. Masukkan gula satu cawan dalam satu masa dan pukul sehingga rata sebelum masukkan gula yang seterusnya. Masukkan pula susu segar dan pukul sehingga buttercream menjadi ringan dan gebu. Icing hendaklah ditutup dengan tuala lembab sehingga tiba masa untuk menggunakan.




BUTTERCREAM ICING

Bahan-bahannya½ cawan shortening
½ cawan mentega, dilembutkan
1 sudu the esen vanilla
3 cawan gula
2 sudu besar susu segar

Cara-caranya1. Dalam mangkuk pembancuh, pukul mentega, shortening dan esen vanilla. Masukkan gula satu cawan dalam satu masa dan pukul sehingga rata sebelum masukkan gula yang seterusnya. Masukkan pula susu segar dan pukul sehingga buttercream menjadi ringan dan gebu. Icing hendaklah ditutup dengan tuala lembab sehingga tiba masa untuk menggunakan.
Nota: D menggunakan 3 cawan gula, rasanya masih manis mungkin boleh kurangkan kepada 2 – 2 ½ cawan ikut tahap kemanisan yang anda mahukan. Boleh juga letak perasa badam atau perasa oren untuk buttercream ini ikut citarasa masing-masing.
Untuk Royal Icing pula D gunakan resipi dari Wilton.com.


VANILLA CUPCAKES

Sumber: Cintabiru
Bahan-bahannya250 gram mentega tanpa garam, dilembutkan
180 gram gula kastor (resipi asal menggunakan 250 gram gula tapi pada rasa saya terlalu manis dan saya kurangkan)
4 biji telur
185 gram tepung naik sendiri
60 gram tepung gandum
185 gram susu segar

Cara-caranya1. Kedua dua jenis tepung diayak, letak tepi.
2. Pukul butter dan gula sampai gebu.
3. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi.
4. Campurkan tepung dan susu segar berselangseli dengan adunan tadi.
5. Siapkan kertas cupcakes, bubuh adunan di dalam dan bakar pada suhu 180 deg dalam 7-10 minit, bergantung kepada size kertas cupcake anda.

Frosting(Untuk 12 cupcakes size sederhana)
Bahan-bahannya3 biji putih telur
Icing sugar
secubit garam
1 sudu teh orange extract (untuk mengurangkan rasa manis pada frosting)
Pewarna mengikut citarasa

Cara-caranya1. Pukul putih telur sampai kaku (terbalikkan make sure confirm tak jatuh kat muka).
2. Masukkan gula sedikit sedikit, pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan sedikit garam, orange extract dan pewarna.

Nota: (Icing sugar ni saya letak cuma agak agak jer sebab tu tak letak sukatan.. maaf ye. Tapi selalunya 70% of the whole 500g packet)
Tips:
- Make sure biarkan frosting tu seketika dulu (dalam 5mins) sebelum kita pipe.. kalau tak nanti tak cantik frosting kita.
- Kalau tak ada nozzle untuk ketatkan tip ngan piping bag, dulu saya ketatkan dengan menggunakan scotch tape.

VANILLA CUPCAKES WITH FROSTINGResipi ini adalah dari Cintabiru (Forum Resipi Diana). Kali ini kita berkongsi cara membuat frosting cupcakes menggunakan putih telur jika anda tidak menggunakan meringue powder. Kepada Cintabiru terima kasih sudi panjangkan resipi ini kepada kita semua.

CUPCAKES COKLAT WITH ROYAL ICINGSumber: Lady Aries
Bahan untuk kek coklat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara-caranya
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.Tepung,soda dan baking powder di ayak satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dng campuran koko tadi.Gaul rata dan capur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Bakar selama 20 mins at 170 degrees celsius

Bahan untuk Royal icing
4 1/2 sudu teh meringue powder
2 cawan gula icing – diayak
3 sudu besar air panas

Cara-caranya
Campurkan semua bahan dan dipukul hingga sebati. Jangan dedahkan icing kepada udara. Sebaiknya tutup dengan tuala lembap.

CUPCAKES COKLAT WITH ROYAL ICING

Resipi ini adalah sumbangan dari Lady Aries (Forum Resipi Diana), D panjangkan resipi ini kepada anda semua disini. Kita pernah berbincang mengenai penggunaan Meringue Powder iaitu serbuk yang dihasilkan dari putih telur.
Tetapi jika anda was-was dengan produk yang bakal anda gunakan, ada cara lain untuk menyediakan Royal Icing iaitu dengan menggunakan putih telur. Dilain masa D akan berkongsi resipi Royal Icing yang menggunakan putih telur. Terima kasih Cikgu Cool sudi berkongsi resipi dengan kita semua.


ROYAL ICING



Bahan-bahannya
3 sudu besar meringue powder
3 ½ cawan gula aising
6 sudu besar air suam*



Cara-caranya
Pukul kesemua bahan-bahan sehingga icing menjadi kental (selama 7 – 10 minit pada kelajuan perlahan, 10 – 12 minit pada kelajuan tinggi). Resipi ini menghasilkan 3 cawan.

Nota: Semua peralatan mestikah bersih dari minyak untuk mendapatkan icing yang sempurna.
* Untuk icing yang lebih kental boleh kurangkan 1 sudu besar air suam ataupun jika anda menggunakan mixer contoh seperti Kenwood/ KitchenAid.

Feedback D, royal icing ini masih terasa manis mungkin boleh kurangkan gula kepada 2 ½ – 3 cawan ikut tahap kemanisan yang anda mahu. Sewaktu memukul adunan royal aising D juga menggunakan 8 sudu besar air suam. Ini selepas D lihat consistency royal icing tersebut. Royal icing hendaklah ditutup dengan tuala lembab sekiranya tidak digunakan kerana ia mudah mengeras.

D juga menghadapi masalah untuk pipekan royal icing diatas cupcake. Ia tidak mudah keluar dari nozzle. Ada juga tips mengatakan untuk mendapatkan royal icing yang lembut adalah untuk meletakkan 3 titik glycerine. D tak beli glycerine tapi gunakan 3 sudu besar minyak masakan. Jadi beb royal icingku hehe, first time buat berdebar dada.

D juga menyediakan Chocolate Ganache Topping ikut resipi Misleha (Resipi.net) seperti berikut. D cuma buat setengah bahagian dari adunan asal. Ini resipi yang D dah bahagikan.


How to make a perfect crumb crust

How to make a perfect crumb crust?
After a cheesecake has been removed from a springform pan and crumb crust neatened, let it remain on the pan base.
Simply lift it, with base, on to serving dish. (There’s a possibility of the crumb crust cracking of crumbling if you try to remove cake from base).
But if you do wantto serve the cake without the base, here’s a hint: Reverse the base of the springform pan before pressing in the crumb crust. It is the slight ridge on the springform base which makes it difficult to remove cheesecake. You’ll now be able to take a long-bladed knife or spatula, work it gently under the crumb crust and carefully slide the cheesecake on to serving plate.
Cut cheesecake into wedges for serving. A thin, flexible metal spatula or knife makes it easy to temove individual wedges.